| Potrawa: Kluski z bażanta | |
| Składniki: Piersi z bażanta 150 g cielęciny 3 namoczone w mleku bułki 100 g masła pół szklanki śmietany 3 żółtka 1 łyżka posiekanej drobno zielonej pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa 2 szklanki rosołu.
| Sposób przygotowania: Odciśnięte porządnie bułki rozetrzeć w misce z masłem. Cielęcinę i mięso z bażanta przepuścić przez maszynkę i dokładnie utrzeć z bułką. Podgrzać śmietanę. Dodawać do masy po łyżeczce gorącej śmietany i po 1 żółtku, stale mieszając. Dodać sól, pieprz, gałkę i zieloną pietruszkę. Dokładnie wyrobić masę (jeśli za rzadka, dodać bułki, jeśli za gęsta śmietany). Z wyrobionej masy formować kulki, gotować je w niewielkiej ilości rosołu, delikatnie wyjmować. Podawać z sosem lub jako dodatek do pieczonego bażanta. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|