| Potrawa: Kuropatwy z jabłkami | |
| Składniki: 2-3 kuropatwy sól pieprz 1 kg winnych jabłek 150 g słoniny 1 łyżeczka masła 1 szklanka śmietany.
| Sposób przygotowania: Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą i pieprzem, owinąć plasterkami słoniny, obwiązać nitką i piec ok. 15 minut. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w grube plastry, obłożyć nimi kuropatwy i chwilę piec.
Wyjąć kuropatwy, odwinąć ze słoniny. Słoninę, jabłka i sos spod pieczeni przetrzeć przez sito, włożyć do rondla. Na przetartej masie ułożyć przekrojone na pół kuropatwy, zalać śmietaną, polać stopionym masłem i dusić ok. 30 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|