| Potrawa: Dzika gęś pieczona |  |
| Składniki: Gęś 150 g słoniny 150 g masła 1 łyżeczka tłuczonego jałowca 1 duża cebula 1 łyżka mąki sól.
Marynata: pół szklanki octu winnego 1 szklanka białego wytrawnego wina pół szklanki wody szczypta cukru po 5 ziarenek jałowca ziela angielskiego i pieprzu.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą gęś natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i jałowcem, wynieść w chłodne miejsce na 2 dni. Następnie oczyścić z jałowca (nie myć), ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 3-4 dni, codziennie przekręcać.
Wyjąć z marynaty, osuszyć, naszpikować słoniną. Dużą brytfannę wyłożyć plasterkami słoniny i cebuli, ułożyć gęś, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, często polewając przecedzoną marynatą. Pod koniec pieczenia zagęścić sos zasmażką z masła i mąki. Upieczoną gęś podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, polać przetartym przez sito sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|