| Potrawa: Dzika gęś po staropolsku |  |
| Składniki: Gęś 200 g słoniny 1 łyżka masła sól pieprz 1 łyżka majeranku 150 g suszonych śliwek 100 g piernika 50 g migdałów 50 g rodzynek. Marynata: pół szklanki octu winnego pół szklanki wody 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 cebula otarta skórka i sok z cytryny szczypta cukru ćwierć łyżeczki tymianku 2-3 goździki 1 listek laurowy po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu szczypta imbiru.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Sprawioną i umytą gęś marynować przez 3-4 dni w chłodnym miejscu, codziennie przekręcając. Wyjętą z marynaty osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, na-trzeć solą, pieprzem, majerankiem, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Umyte śliwki namoczyć w niewielkiej ilości wody, zagotować, wydrylować i razem z wywarem przetrzeć przez sito. Dodać rodzynki, pokrojone w paseczki migdały, ćwierć łyżeczki cukru i chwilę dusić razem.
Ułożyć gęś na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec w nagrzanym piekarniku, polewając przecedzoną marynatą. Miękką gęś podzielić na porcje. Sos z pieczenia wymieszać ze śliwkami, dodać starty piernik. Porcje gęsi ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać sosem, podgrzać w nagrzanym piekarniku. Podawać gęś z ziemniakami pieczonymi z majerankiem. Sos podawać w sosjerce. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|