| Potrawa: Dzika gęś ze §śmietaną |  |
| Składniki: Gęś 150 g masła sól pieprz po ćwierć łyżeczki tłuczonych goździków i gałki muszkatołowej 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany łyżka mąki. Marynata: 1 szklanka octu winnego pół szklanki wody 1 łyżeczka cukru otarta skórka i sok z cytryny po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 1 listek laurowy 2-3 goździki 1 mały kawałek cynamonu.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą gęś zalać marynatą, wynieść na 5-6 dni w chłodne miejsce, co-dziennie przewracać. Wyjąć z marynaty, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, gałką i goździkami, ułożyć ciasno i trzymać w chłodnym miejscu 2-3 godziny. Następnie zrumienić na maśle, przełożyć do rondla i dusić, podlewając stopionym masłem i przecedzoną marynatą. Pod koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Podgrzać. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|