| Potrawa: Dzika gęś nadziewana jabłkami |  |
| Składniki: Gęś 100 g słoniny 100 g masła sól pieprz 2 ząbki czosnku majeranek (1 łyżka) 3 szklanki zsiadłego mleka 1 kg winnych jabłek 1 łyżeczka śliwkowej marmolady.
| Sposób przygotowania: Oczyszczoną i umytą gęś zamarynować na 2 dni w zsiadłym mleku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, pieprzem i majerankiem, naszpikować słoniną.
Przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych jabłka wypełnić marmoladą ze śliwek. Nadziać gęś, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, skropić stopionym masłem, wstawić do na-grzanego piekarnika. Piec, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą, a następnie polewając wytworzonym sosem. Podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć jabłkami z gęsi, polać sosem, podgrzać. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|