| Potrawa: Dzika gęś nadziewana kaszą |  |
| Składniki: Gęś podroby gęsie 100 g słoniny 100 g masła 3 szklanki słodkiego mleka 1 łyżka majeranku sól.
Nadzienie: 1 szklanka gryczanej kaszy 1 łyżka masła 1 duża cebula 150 g pieczarek 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 2 jajka sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Sprawioną i umytą gęś zalać mlekiem, zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu, wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, majerankiem, naszpikować słoniną, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Przygotować farsz: Gęsie podroby lekko przesmażyć na niewielkiej ilości masła, posolić, skropić gorącą wodą, chwilę dusić. Drobno pokrojoną cebulę i pieczarki przesmażyć na maśle. Ugotować kaszę. Drobno usiekane podroby z gęsi, cebulę i pieczarki wymieszać z kaszą, zieloną pietruszką i żółtkami z jajek, dodać sól, pieprz i ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać.
Nadziać gęś, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec w gorącym piekarniku, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą, a potem polewając sosem z pieczenia. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|