| Potrawa: Dzika gęś w ziołach |  |
| Składniki: Dzika gęś w ziołach
Gęś po 1 łyżeczce tymianku szałwii majeranku bazylii ćwierć łyżeczki piołunu 2 ząbki czosnku 150 g masła 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól 2 winne jabłka 1 kieliszek białego wina.
| Sposób przygotowania: Sprawioną i umytą gęś natrzeć roztartym z solą czosnkiem i ziołami (wewnątrz i z zewnątrz), wynieść na 2 dni w chłodne miejsce.
Część masła rozetrzeć z nacią pietruszki, wysmarować gęś wewnątrz. Ułożyć gęś na posmarowanej masłem blasze, obłożyć plasterkami masła i startymi na grubej tarce jabłkami, wstawić do na-grzanego piekarnika i piec, skrapiając winem i wodą i polewając sosem z pieczenia.
Miękką gęś podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, po-lać przetartym przez sito sosem, podgrzać. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|