| Potrawa: Dzika gęś w potrawce |  |
| Składniki: Gęś 2 marchewki 2 pietruszki 1 por pół selera 1 cebula sól po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 szklanka śmietany 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła.
Marynata: sok i otarta skórka z cytryny 1 szklanka białego wytrawne-go wina pół szklanki wody szczypta cukru korzenie.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Oczyszczoną i umytą gęś zalać na 2-3 dni marynatą, często przekręcać. Wyjętą z marynaty podzielić na porcje, ułożyć w dużym garnku, zalać osolonym wrzątkiem, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Włożyć obrane i pokrojone jarzyny, wlać marynatę i gotować jeszcze ok. 40 minut.
Porcje gęsi wyjąć, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Wywar odparować, przetrzeć przez sito, zagęścić zasmażką z masła i mąki, wymieszać ze śmietaną. Polać gęś, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 15 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|