| Potrawa: Bażant w leczu | |
| Składniki: 2 bażanty
10 dag słoniny wędzonej
sól
do lecza:
50 dag zielonej słodkiej papryki
50 dag czerwonej słodkiej papryki
50 dag pomidorów
1 duża cebula
20 dag słoniny wędzonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
| Sposób przygotowania: Oczyszczone i wypatroszone bażanty umyć, osuszyć, naszpikować słoniną, lekko nasolić. Następnie włożyć do brytfanny, podlać niewielką ilością wody, przykryć folią, udusić do miękkości, po czym zdjąć folię i przy-piec na złoty kolor.
Sporządzić leczo:
Na tłuszczu wytopionym z 10 dag słoniny zeszklić drobno posiekaną cebulę, po czym zdjąć z ognia, dodać paprykę mieloną, wymieszać, następnie dorzucić obrane ze skórki i pokrajane w cząstki pomidory oraz oczyszczone z gniazd nasiennych, rozdrobnione strąki papryki. Całość posolić i dusić do miękkości na umiar-kowanym ogniu. Pod koniec duszenia odparować sok, aby pozostał tłuszcz.
Gotowe leczo umieścić na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć bażanty; zagotować. Podawać z ziemniakami puree lub ryżem z zieloną pietruszką. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|