| Potrawa: Pierś bażanta a la Bakony | |
| Składniki: 4 piersi z bażanta
5 dag słoniny wędzonej
25 dag grzybów
1 nieduża cebula
1 /2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 szklanka śmietany lub śmietanki
1 strąk słodkiej papryki
1 pomidor
sól trochę mąki olej
1 /2 szklanki białego wytrawnego wina lub
rosołu (z kostki)
| Sposób przygotowania: Umyte, wyfiletowane piersi lekko rozbić, naszpikować słoniną i nasolić na pół godziny, po czym otoczyć w mące i przysmażyć z obu stron na oleju. Po wyjęciu mięsa na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, po czym dodać paprykę mieloną, oczyszczone, pokrajane w plasterki grzyby, strąk papryki oraz pomidor. Na końcu powtórnie włożyć mięso, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Odparowany sok uzupełniać sukcesywnie rosołem lub winem. Kiedy potrawa udusi się do miękkości dodać śmietanę (w razie potrzeby zagęścić ją 1 łyżką mąki). Całość zagotować. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z kładzionymi kluseczkami z masłem. Można przybrać listkami pietruszki, plasterkami pomidora oraz papryki.
Inne wersje:
- potrawę można sporządzić ze starszych bażantów; z udek o obrzynków ugotować zupę lub sporządzić pasztet;
- podobną potrawkę można przyrządzić również z innych gatunków : dziczyzny; mięso jelenia lub dzika należy jednak zamarynować kilka dni przed przy-rządzeniem. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|