| Potrawa: Nietypowe żeberka z warchlaka |  |
| Składniki: 1 5 kg żeberek z warchlaka w kawałkach
2 łyżki łagodnej musztardy
sól pieprz
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
do panierowania:
mąka
2-3 jajka
bułka tarta
skórka otarta z cytryny
olej do smażenia
oraz:
kilka plasterków cytryny
natka pietruszki
kilka oliwek nadziewanych papryką lub
migdałami.
| Sposób przygotowania: Kawałki mięsa dokładnie umyć, osączyć, wytrzeć do sucha, lekko rozbić, oprószyć grubo zmielonym pieprzem oraz solą, natrzeć musztardą. Na każdej porcji żeberek umieścić po plasterku czosnku oraz cebuli; mięso spiętrzyć, zapakować w folię aluminiową i włożyć na cały dzień do lodówki. Przed smażeniem usunąć z żeberek czosnek i cebulę oraz nadmiar musztardy. Każdą porcję mięsa panierować w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej przyprawionej skórką z cytryny, po czym usmażyć z obu stron w gorącym, głębokim oleju (na średnim ogniu). Usmażone żeberka osączyć na bibułce, a następnie umieścić na ogrzanym talerzu i przybrać oliwkami, plasterkami cytryny oraz natką pietruszki.
Podawać z pieczonymi ziemniakami, ryżem na sypko, piklami, surówkami. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|