| Potrawa: Pieczeń z dzika z jabłkami i śliwkami |  |
| Składniki: 1 kg szynki z dzika (środkowa część) 5 dag słoniny wędzonej
10 dag suszonych śliwek
4 duże kwaskowe jonatany 5 dag ementalera
sól pieprz
nieco tłuszczu
| Sposób przygotowania: Umyte mięso zabejcować na 3-6 dni, po czym osączyć, nasolić na godzinę. Następnie oprószyć pieprzem, okręcić sznurkiem (jak szynkę), końce pozostawiając niezwiązane. Wbić w mięso ostry nóż, przekłuć je wzdłuż i kilkoma obrotami wyżłobić otwór, do którego należy nałożyć wypestkowane, sączone suszone śliwki (namoczone poprzedniego dnia w ciepłej wodzie); związać końce sznurka. Tak przygotowane mięso posmarować tłuszczem, włożyć do brytfanny, przypiec w gorącym (200-220°C) piekarniku, po czym podlać odrobiną wody, przykryć folią aluminiową i dusić przez ok. 1 godzinę. Kiedy mięso będzie miękkie, zdjąć folię, na pieczeni położyć 4 „grzebyki" ze słoniny (paski słoniny ponacinać prostopadle do skórki).
Następnie przygotować jabłka:
Umyć, wydrążyć gniazda nasienne (od spodu owoców pozostawić „korek" z miąższu), do wydrążonych jabłek włożyć po kawałku ementalera a na wierzch - po 1 suszonej śliwce. Jabłka ułożyć w brytfannie wokół mięsa i wstawić do piekarnika. Zanim mięso zrumieni się i przypiecze na chrupko - owoce będą upieczone. (Warto przygotować większą ilość jabłek, gdyż cieszą się one zwykle niebywałym powodzeniem wśród biesiadników.) Przypieczone kawałki słoniny odłożyć na bok, z mięsa usunąć sznurek. Następnie pokrajać pieczeń w cienkie plasterki, ułożyć na ogrzanym talerzu, polać sosem, przybrać „grzebykami" ze słoniny, obłożyć jabłkami oraz resztą wypestkowanych śliwek zagotowanych w małej ilości wody lub wina.
Podawać z pieczonymi ziemniakami. Na zimno po-trawa jest równie wspaniała! | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|