| Potrawa: Duszony w mleku warchlak z sosem owocowym |  |
| Składniki: 1 kg żeberek z młodego dzika oddzielonych od
kości
4 ząbki czosnku
sól pieprz
rozmaryn olej
1 /2 I mleka
do sosu:
15 dag dżemu z jeżyn
15 dag dżemu z owocami dzikiej róży
1 cytryna
1 łyżeczka musztardy
sos Worcester
pieprz Cayenne
1 /2 szklanki ciężkiego czerwonego wina
6 łyżek koniaku
| Sposób przygotowania: Umyte, osuszone mięso okręcić sznurkiem (pod sznurek włożyć gałązkę rozmarynu), oprószyć solą oraz grubo zmielonym pieprzem, natrzeć roztartym czosnkiem, olejem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na cały dzień do lodówki.
Sos sporządzić na dzień przed pieczeniem mięsa, ponieważ właściwy smak uzyskuje on po dokładnym schłodzeniu. Dżemy rozprowadzić niewielką ilością wina, przetrzeć przez gęste sito, dodać resztę wina, część koniaku, otartą skórkę oraz sok z cytryny, musztardę, szczyptę pieprzu cayenne oraz sosu Worcester do smaku. Całość utrzeć na jednolitą masę, przykryć i wstawić do lodówki. Następnego dnia zapakowane w folię mięso włożyć do brytfanny, wstawić do gorącego (200-220°C) piekarnika i piec przez 20-25 minut. `•Następnie mięso wraz z wytopionym sokiem przełożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego, zalać ciepłym mlekiem, powtórnie wstawić do piekarnika (obniżyć temperaturę do 180°C) i piec tak długo, aż mleko całkiem odparuje, a mięso nabierze złotego koloru; wtedy odwrócić je na drugą stronę. Upieczone mięso wyjąć na talerz (usunąć sznurek), pokrajać je w plaster-ki średniej grubości, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sokiem spod pieczeni.
Sos owocowy podać osobno w sosjerce. Jako dodatek ,do potrawy najlepiej nadają się ziemniaki z wody lub ryż na sypko.
Uwaga: Tę samą potrawę można również sporządzić młodego jelenia, sarny, a także z zająca! | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|