| Potrawa: Nadziewana łopatka sarnia |  |
| Składniki: 1 2-1 5 kg łopatki z sarny (bez kości)
3 nieduże cebule
15 dag pieczarek
15 dag kiełbasy do grzania .
1 czerstwa bułka
1 szklanka mleka
1 jajko
sól pieprz
mielona gałka muszkatołowa
10 dag ugotowanego wieprzowego karczku wędzonego
6-8 owoców jałowca
6 łyżek oleju
2 nieduże marchwie
1 szklanka śmietanki
1 /2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka masła lub margaryny
8 połówek brzoskwiń z puszki
20 suszonych śliwek
sok z cytryny
| Sposób przygotowania: W umytym, wytartym do sucha mięsie wyciąć otwór szerokości dłoni; natrzeć je z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. 1 cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, po czym dodać pokrajane w kostkę grzyby, usmażyć, odparować sok. Po wystygnięciu grzyby przełożyć do misy, dodać zmieloną kiełbasę, odciśniętą bułkę (namoczoną uprzednio w ciepłym mleku), jajko. Całość przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wyrobić na jednolitą masę. Gotowe nadzienie nałożyć do mięsa, otwór zaszyć mocną nicią. Nafaszerowane mięso obłożyć plasterkami karczku, okręcić sznurkiem, posypać utłuczonym w moździerzu jałowcem, włożyć do głębokiej brytfanny, polać resztą oleju i piec w temperaturze 180°C przez 50 minut (w razie potrzeby mięso podlać niewielką ilością wody). Następnie do-rzucić pokrajaną w plasterki marchew oraz 2 cebule, pieczeń posmarować śmietaną i piec przez dalsze 45-50 minut. Upieczone na złoty kolor mięso wyjąć z piekarnika, odłożyć na 10 minut, aby „doszło". W tym czasie warzywa oraz sok spod pieczeni przełożyć do rondla, podlać winem, zagotować na ostrym ogniu, po czym przetrzeć przez sito lub zmiksować, powtórnie zagotować, przyprawić solą oraz pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce.
Brzoskwinie pokrajać w cząstki, śliwki (namoczone uprzednio w ciepłej herbacie lub winie) wypestkować, skropić sokiem z cytryny i obsmażyć na maśle (1 łyżka).
Z mięsa usunąć sznurek, pokrajać je w niezbyt cienkie plasterki, ułożyć na ogrzanym talerzu, powlec sosem, obłożyć brzoskwiniami oraz śliwkami i od razu podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub ryżu na
sypko. Resztę gorącego sosu podać w sosjerce. Uwaga: Potrawa jest znakomita również na zimno; w tym wypadku należy ją podać nie z brzoskwiniami i śliwkami, lecz z sałatkami sezonowymi, sosem Cumberland lub dżemem z jagód albo dzikiej róży. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|