| Potrawa: Grzybowy tokań z jelenia |  |
| Składniki: 1 2 kg mięsa z jelenia bez kości (udziec łopatka mostek)
6 łyżek oleju lub smalcu
2 duże cebule
3 dag przecieru pomidorowego
40 dag grzybów leśnych
1-2 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku
1 pęczek zielonej pietruszki
1-1 1 /2 szklanki rosołu (z kostki)
1 szklanka białego wytrawnego wina
sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
1 /2 szklanki śmietany
2 dag mąki
sok z cytryny
sól pieprz
| Sposób przygotowania: Mięso oczyścić z błon, pokrajać w paski szerokości palca, długości 5-6 cm, sparzyć na sicie, opłukać zimną wodą, osączyć. Drobno posiekaną cebulę zarumienić na tłuszczu, dodać przecier pomidorowy, przesmażyć, dorzucić mięso i smażyć przez kilka minut na ostrym ogniu, po czym dodać liście laurowe, tymianek, sól, pieprz, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Od-parowany sok spod mięsa uzupełniać sukcesywnie niewielką ilością rosołu. Kiedy mięso udusi się prawie do miękkości, dodać pokrajane w plasterki (uprzednio oczyszczone) grzyby, skórkę otartą z pomarańczy, przecedzony sok z pomarańczy, połowę porcji wina. Całość dusić aż mięso stanie się zupełnie miękkie. Mąkę rozprowadzić śmietaną, zaprawić sos, zagotować, na końcu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, resztę wina oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Podawać na gorąco z ryżem, ziemniakami puree lub krokietami ziemniaczanymi. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|