| Potrawa: Grzbiet jelenia w sosie z kaparów |  |
| Składniki: 1 2-1 5 kg rostbefu z jelenia
zalewa olejowa
8 dag słoniny wędzonej
3 dag masła
1 /2-1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 1 /2 szklanki śmietanki
3 dag mąki
sok z 1 cytryny
15 kaparów
1 łyżka musztardy
2-3 kostki cukru
sól pieprz
| Sposób przygotowania: Umyte, oczyszczone z błon mięso pozostawić w zalewie na 2 dni, po czym naszpikować słoniną (prostopadle do kości) i umieścić w głębokiej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Polać roztopionym masłem, wstawić do gorącego (200-220°C) piekarnika i piec przez 5-10 minut, po czym zmniejszyć ogień (180°C), przykryć mięso folią aluminiową i dusić przez 40 minut (gdyby mięso nie wypuściło dość soku - podlać je niewielką ilością wina). Kiedy będzie miękkie (sprawdzamy to wbijając w mięso szpilkę) zdjąć folię i przypiec je na złoty kolor, polewając kilkakrotnie własnym sosem. Upieczone mięso wyjąć na talerz, odłożyć w ciepłe miejsce. Sok spod pieczeni przecedzić przez sitko.
Sporządzić sos:
Cukier zrumienić w rondelku, po czym dodać 1 łyżkę wody i całość gotować aż do rozpuszczenia cukru. Następnie wlać sok spod pieczeni, dodać musztardę, sok z cytryny, drobno posiekane kapary, mąkę rozprowadzoną śmietaną. Całość przyprawić solą oraz pieprzem (ostrożnie - kapary są bardzo słone), po czym zagotować. Mięso odkroić ostrym nożem od kości, pokrajać w plastry, ułożyć na ogrzanym talerzu, powlec sosem. Resztę gorącego sosu podać osobno w sosjerce. Jako dodatek do potrawy najlepiej nadaje się ryż na sypko, ziemniaki puree, krokiety ziemniaczane, makaron „rurki". | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|