| Potrawa: Zrazy z jelenia w sosie burgundzkim |  |
| Składniki: 1 kg udźca z jelenia lub rostbefu
10 dag słoniny wędzonej
5 dag smalcu lub oleju
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
tymianek
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 szklanka czerwonego burgunda
mąka sól pieprz
do sosu:
1 szklanka czerwonego burgunda
1 liść laurowy
1 nieduża cebula
15 dag grzybów leśnych (lub pieczarek)
1 pęczek zielonej pietruszki
tymianek
1 /2 I sosu hiszpańskiego
6 łyżek koniaku
1 łyżka masła
sól pieprz
| Sposób przygotowania: Umyte mięso odkroić od kości, pokrajać w plastry szerokości palca, naszpikować cienkimi paskami słoniny, otoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. Następnie dodać cebulę pokrajaną w plaster-ki, czosnek, liść laurowy, szczyptę tymianku, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Całość podlać niewielką ilością wina, przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu - odparowany sok spod mięsa uzupełniać sukcesywnie winem. Pod koniec duszenia sok odparować.
Sporządzić sos:
W małym rondelku zagotować wino, dodać liść laurowy, drobno posiekaną cebulę, grzyby oraz zieloną pietruszkę, przyprawić tymiankiem, solą, grubo zmielonym pieprzem, przykryć i zagęścić poprzez odparowanie połowy płynu. Następnie sos przecedzić i połączyć z gotowym sosem hiszpańskim (patrz: s. 58). Kiedy mięso udusi się do miękkości, wyjąć je na talerz, sok odtłuścić (zebrać z powierzchni warstwę tłuszczu), przecedzić, dodać do sosu hiszpańskiego. Włożyć mięso, podgotować. Na końcu dodać koniak i masło. Podawać na gorąco z krokietami ziemniaczanymi. Uwaga: Jeśli zwierzę wydaje nam się podejrzanie stare, mięso należy dodatkowo pozostawić przez 1-2 dni w zalewie olejowej .
Potrawę można przyrządzić również z sarny lub dzika. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|