| Potrawa: Marynata |  |
| Składniki: 2 5-31 wody
1 szklanka octu
40 dag włoszczyzny
2 duże główki czosnku
20 ziaren pieprzu i kolendry .
8-10 owoców jałowca
1-2 liście laurowe
sól
| Sposób przygotowania: Do wrzącej wody dodać ocet, pokrajane w plasterki warzywa, cebulę, czosnek, liść laurowy, utłuczone w moździerzu przyprawy, sól do smaku. Całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, po czym pozostawić do wystygnięcia. Mięso przeznaczone do marynowania ułożyć w porcelanowej, szklanej lub emaliowanej (o nieuszkodzonej warstwie emalii) misie, zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 3--6 dni (mięso należy odwracać w zalewie 1-2 razy dziennie). Zalewę pozostałą po wyjęciu mięsa, jak również warzywa wykorzystuje się zwykle przy sporządzaniu potrawy.
Uwaga: Do gotującej się marynaty można dodać kawałek ostrej papryki „czereśniowej" (pieprz turecki). Zamiast octu można dodać białe wytrawne wino (w podwójnej ilości). | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|