| Potrawa: Zalewa olejowa |  |
| Składniki: (do befsztyków z dziczyzny; grzbietu sarny żeberek z warchlaków grzbietu zająca oraz piersi bażanta lub przepiórki smażonych po angielsku) 10 ziaren pieprzu
1 /2 łyżeczki majeranku 1 /2 łyżeczki tymianku 8-10 owoców jałowca
1 łyżka musztardy ok. 1 /2 szklanki oleju
| Sposób przygotowania: Mięso starannie wypatroszyć; umyć i wytrzeć do sucha. Pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu. Mięso posmarować cienką warstwą musztardy, oprószyć przyprawami i powlec ze wszystkich stron olejem (przy pomocy pędzelka z piór), po czym zapakować je w folię aluminiową, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki na 1-2 dni. Jest to bardzo ważny zabieg - pozwala nadać mięsu kruchości, a także aromatu. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|