| Potrawa: Puree z jabłek |  |
| Składniki: 1 kg żółtych jabłek (reneta golden) sok z cytryny
1 łyżka miodu1 pełna szklanka białego wytrawnego wina szczypta soli
| Sposób przygotowania: Umyte, obrane jabłka skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały, po czym oczyścić z gniazd nasiennych i pokrajać w cienkie cząstki. Następnie włożyć je do rondelka, dodać miód, wino oraz szczyptę soli, przy-kryć i dusić do miękkości, po czym przetrzeć przez sito lub zmiksować. W tej postaci przełożyć je powtórnie do rondelka i trzymać w cieple aż do chwili podania na stół.
Uwaga: Podobne puree sporządzone z gruszek lub pigw wspaniale harmonizuje z pieczoną dziczyzną. Można je również przyprawić odrobiną cynamonu i goździkiem. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|