| Potrawa: Knedle z bułki |  |
| Składniki: 4 czerstwe kajzerki 4 jajka 40 dag mąki
1 szklanka mleka 1 mała cebula
1 duży pęczek zielonej pietruszki sól
5 dag masła
| Sposób przygotowania: Bułkę pokrajać w kostkę o boku 1 cm, przyprażyć na suchej patelni, wystudzić. Cebulę drobno posiekać, zarumienić na maśle (1 łyżka), dodać posiekaną natkę pietruszki, przesmażyć i wymieszać z bułką. Mąkę przesiać do misy, wbić kolejno jajka, dodać pół łyżeczki soli, wlać stopniowo mleko, po czym całość wyrobić na rzadkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodać do niego kostki bułki z pietruszką i cebulą. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, zwilżoną dłonią formować z ciasta niewielkie kulki (można robić to przy pomocy łyżki zanurzanej w gorącej wodzie) i wrzucać do wrzątku, po czym gotować przez 10-15 minut, licząc od ponownego zagotowania wody. W obszernym rondlu rozgrzać resztę masła, knedle wyjąć z wrzątku. | Źródło: Mari Lajos "Dania z dziczyzny" |
|