| Potrawa: Żeberka z dzika |  |
| Składniki: 1kg żeberek 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy estragonowej 4 ząbki czosnku sól pieprz pół szklanki oleju do marynaty: 250 ml czerwonego wytrawnego wina 150 g włoszczyzny liść laurowy
po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 5 jagód jałowca 1 mała cebula
| Sposób przygotowania: Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalewamy 0,5 1 wody i gotujemy przez 5 minut. Dolewamy wino i zagotowujemy. Studzimy. Podzielone na porcje po około 1 S dag żeberka zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej na 24 godziny. Następnie żeberka wyjmujemy i obsuszamy, marynatę przecedzamy. Z musztardy, wyciśniętego przez prasę czosnku, sosu sojowego, miodu, soli, pieprzu i łyżki oleju przygotowujemy bejcę, którą smarujemy żeberka ze wszystkich stron
i odstawiamy na około godzinę. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim żeberka na rumiano ze wszystkich stron. Dolewamy przecedzoną marynatę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|