| Potrawa: Schab według pani Cherubinowej |  |
| Składniki: 1 kg schabu z dzika 0 5 kg świeżych wydrylowanych wiśni (mogą być też wiśnie ze stoika) 4 łyżki oleju pół szklanki cukru półtorej szklanki wody 100 ml spirytusu po pól łyżeczki bazylii Vegeta curry i rozmarynu 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz
| Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy cukier w pól szklanki wody i lekko podgrzewamy. Do powstałego syropu dodajemy wiśnie i mieszając podsmażamy, aż puszczą sok. Oczyszczony i umyty schab oprószamy solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy
na patelni i obsmażamy schab ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Podlewamy wodą
i dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy do mięsa syrop z wiśniami i na małym ogniu dusimy pod przykryciem jeszcze około 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy spirytus. Sos doprawiamy solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze 10 minut. Schab kroimy w plastry, polewamy częścią sosu, resztę serwujemy w sosjerce. Podajemy z ziemniakami z wody. Jako dodatek polecam śliwki lub gruszki w occie albo borówki. | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|