| Potrawa: Pieczeń z dzika |  |
| Składniki: 80 dag mięsa z szynki dzika 250 ml wina
2 łyżki mąki 5 łyżek oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki
5 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 4 jagody jałowca po pól łyżeczki oregano rozmarynu estragonu i majeranku sól i pieprz
do zaprawy z warzyw: po 5 dag cebuli selera pietruszki i marchwi 5 rozkruszonych ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 3 jagody jałowca 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju
| Sposób przygotowania: Warzywa obieramy i myjemy, ścieramy na tarce lub szatkujemy w cienkie plasterku. Dodajemy do nich cukier, olej, zmiażdżone przyprawy i ugniatamy rękami, aż puszczą sok. Oczyszczone i umyte mięso nacieramy zaprawą z warzyw, układamy w misce
i obkładamy pozostałymi warzywami. Wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Następnie usuwamy warzywną zaprawę, mięso solimy i oprószamy mąką. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy mięso ze wszystkich stron. Cebulę kroimy w talarki, wyciskamy przez prasę czosnek i dodajemy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości około 2 godzin, uzupełniając sos wodą. Pod koniec duszenia dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy, zioła, wlewamy wino
i dusimy jeszcze 15-20 minut. Pieczeń wyjmujemy, kroimy w plastry, układamy na półmisku. Sos zagęszczamy pozostałą mąką rozrobioną w malej ilości wody, zagotowujemy, przecieramy przez sito
i polewamy nim pieczeń. | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|