| Potrawa: Pierś bażanta faszerowana pieczarkami | ![Wersja do wydruku](pogoda/pictconst/drukarka.gif) |
| Składniki: Pierś bażanta faszerowana pieczarkami
4-8 (zależnie od wielkości) piersi bażanta 25 dag pieczarek 10 dag mielonego mięsa z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 jajo 50 ml śmietany 25 ml brandy 4 łyżki oleju 1 łyżka masa koperek lub natka pietruszki sól pieprz ewentualnie 1 ~łyżeczka ziaren zielonego czerwonego lub czarnego pieprzu
| Sposób przygotowania: Mielonego kurczaka miksujemy w malakserze na gładką masę z jajem, wyciśniętym przez prasę czosnkiem, śmietaną i brandy. Doprawiamy solą. Dodajemy pokruszone ziarna pieprzu. Pieczarki bardzo drobno siekamy, smażymy na maśle, aż odparuje cala woda. Studzimy i dodajemy je do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy
i doprawiamy. Możemy dodać posiekany koperek lub natkę. Wąskim nożem lub palcem robimy otwór wzdłuż bażancich piersi. Uważamy, żeby ich nie rozerwać. Faszerujemy. Nafaszerowane piersi oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju na wolnym ogniu lub pieczemy
w piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i żurawinami lub smażonymi, niesłodzonymi jabłkami. | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|