| Potrawa: Duszone żołądki z dzikiej gęsi |  |
| Składniki: 1 kg żołądków z dzikiej gęsi (mogą być z domowej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml gęstej śmietany 1 kostka rosołowa 250 ml czerwonego wytrawnego wina 150 ml oleju 10 dag mąki pęczek koperku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz do bukietu aromatycznego (bouquet garni): 10 ziaren pieprzu 5 jagód jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe gałązka tymianku lub pól łyżeczki tymianku suszonego
| Sposób przygotowania: Żołądki czyścimy. W 0,5 1 wody gotujemy kostkę rosołową, dodajemy zawinięty w gazę
i umocowany na nitce bukiet aromatyczny, dolewamy wino, zagotowujemy i dodajemy żołądki. Gotujemy do miękkości - około godziny. Żołądki wyjmujemy łyżką cedzakową, usuwamy bukiet aromatyczny, a wywar odparowujemy do około 250 ml. Ostudzone żołądki kroimy
w ćwiartki. Na rozgrzany w rondlu olej wrzucamy posiekaną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Po zeszkleniu cebuli dodajemy pokrojone żołądki. Całość podsmażamy, oprószamy mąką i słodką papryką. Ciągle mieszając, dodajemy odparowany wywar, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Przyprawiamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z pieczywem, kopytkami, kluskami śląskimi. | Źródło: Maciej Kuroń "Potrawy z dziczyzny" |
|