Potrawa: Zalewa z przegotowanego białego i czerwonego wina |  |
|
Składniki: 3 łyżki oleju 1 /2 marchwi oskrobanej i pokrojonej na plastry 1/2 cebuli obranej i pokrojonej na plastry (ewentualnie 1/2 ząbka czosnku obranego i pociętego na plasterki) 1 plasterek obranego selera
2 gałązki zielonej pietruszki 1 mały liść laurowy 1 gałązka tymianku 1 goździk 5 ziaren pieprzu 4 rozgniecione jagody jałowca 1/2 I białego lub czerwonego wytrawnego wina - .-100 ml octu winnego 100 ml oleju
|
Sposób przygotowania: Olej rozgrzać w rondelku i krótko poddusić w nim jarzyny. Dodać resztę składników i w nakrytym naczyniu gotować na małym ogniu 30 minut. Zdjąć z płyty i całkowicie wystudzić. Przelać do odpowiedniego naczynia, włożyć mięso, przykryć i postawić w zimnym miejscu. |
Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |