| Potrawa: Ekstrakt z dziczyzny i dzikiego ptactwa |  |
| Składniki: 20 g oleju 30 g masła żeberka
i kości drobno pokrojone resztki serce i pokrojona na kawałki skórka od słoniny z dzika
1 cebula obrana i poćwiartowana
1 marchew oskrobana i pokrojona na plasterki -.. 1/2 pora przeciętego wzdłuż umytego i pokrojonego krążki
3 łyżki oczyszczonych i posiekanych pieczarek - .
3 gałązki zielonej pietruszki
1 rozgnieciony ząbek czosnku 6 zmiażdżonych jagód jałowca
1 goździk 1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu 1/8 łyżeczki soli 50 ml madery
100 ml białego wytrawnego wina
| Sposób przygotowania: Olej i masło rozgrzać w rondlu, kości zrumienić na tłuszczu razem z reszt-kami, sercem i słoniną. Dodać przyrumienione jarzyny. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i szumować. Zmniejszyć ogień i dodać resztę składników, prócz madery i wina.
Wygotować do połowy, po czym wy-łowić większe kawałki i przecedzić do małego rondelka przez sito wyścielone gazą. Wlać maderę i białe wino i znowu wygotować, aż zostanie około 100 ml. Jeszcze raz przecedzić przez gazę i wlać ekstrakt do naczynia z porcelany lub szkła, w których można go przechowywać przez dłuższy czas. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|