| Potrawa: Galareta |  |
| Składniki: 1 I mocnego bulionu z dziczyzny lub z drobiu
12 pokruszonych listków jasnej żelatyny
| Sposób przygotowania: Zimny bulion wlać do rondelka, wsypać na wierzch żelatynę i zostawić na 5 minut, aby napęczniała. Doprowadzić do wrzenia mieszając. Zdjąć z ognia i przelać do małej formy lub porcelanowej salaterki. Następnie, dla zapachu, dodać ciężkie wino z południa, portwajn, sherry, marsalę lub maderę (300-400 ml na 11 bulionu). Gdy bulion zacznie gęstnieć, można przyrządzać galaretkę. Dekoruje się dopiero po całko-witym zastygnięciu. Przed podaniem galaretę zanurza się na krótko w ciepłej wodzie. Wyrzuca galaretę na półmisek i kroi np. w kostkę. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|