| Potrawa: Pieczeń z dzika po myśliwsku |  |
| Składniki: 1 kg szynki 100 g słoniny 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka mąki 2 cebule pół szklanki jasnego piwa 2łyżki musztardy 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny sól pieprz szczypta cukru. Marynata: 1 szklanka octu winnego 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 listek laurowy po 5-7 ziarenek ziela angielskie-go i pieprzu.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty zagotować i ostudzić. Odżyłowanie i umyte mięso porządnie wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni, codziennie przekręcać.
Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na godzinę. Następnie oprószyć je mąką, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, polać smalcem, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, skropić piwem i dusić pod przykryciem, często podlewając przecedzoną marynatą. Gdy mięso miękkie, wyjąć, pokroić na plastry, ponownie ułożyć w rondlu.
Wymieszać dokładnie żółtko z musztardą, sokiem i skórką z cytryny, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać plastry mięsa i chwilę trzymać na niewielkim ogniu. Mięso delikatnie ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać z kopytkami lub frytkami. Sos przetrzeć przez sito i podać w sosjerce. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|