| Potrawa: Pieczeń z dzika w sosie pikantnym |  |
| Składniki: 2 kg mięsa bez kości (najlepiej z udźca) 2 duże cebule włoszczyzna 10-15 suszonych śliwek otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 100 g masła 1 szklanka rosołu 10 ziarenek pieprzu 5 pomidorów 1 łyżeczka mąki sól 2 szklanki czerwonego wina.
| Sposób przygotowania: Umyte mięso ułożyć w rondlu, zalać winem i wynieść w chłodu . miejsce na 1-2 dni. Po wyjęciu z marynaty. osuszyć, natrzeć solą, posypać pieprzem i obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę, pokrojone na ćwiartki pomidory i pieprz, zalać winem i dusić pod przykry-ciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Śliwki namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, zagotować, wydrylować, przetrzeć przez sito, dodać sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, wymieszać. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, dodać przetarte śliwki i sos spod pieczeni. Dokładnie wymieszać, przetrzeć przez sito, odparować.
Upieczone mięso pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym półmisku, zalać przetartym sosem, wstawić na kilka minut do nagrzane-go piekarnika. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|