| Potrawa: Pieczeń z dzika w sosie z róży |  |
| Składniki: 2 kg mięsa bez kości 100 g słoniny 1 łyżka masła 3-4łyżki konfitury z róży sól pieprz 1 kieliszek półsłodkiego wina 1 łyżeczka mąki pół szklanki mocnego rosołu 1 łyżka smalcu.
Marynata: 1 szklanka wytrawnego wina po 5-6 ziarenek ziela angielskiego pieprzu 1 listek laurowy ćwierć łyżeczki imbiru 6-8 ziarenek jałowca otarta skórka z 1 cytryny 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 6-7 suszonych śliwek.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty zagotować. Mięso umyć, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść na 4-5 dni w chłodne miejsce. W czasie marynowania często przekręcać. Po wyjęciu z marynaty opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, owinąć cienkimi plasterkami słoniny, obsmażyć na smalcu. Przełożyć do rondla, obłożyć wszystkimi składnikami marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec, często polewając marynatą, ok. 2 godzin.
Miękką pieczeń pokroić w ukośne plastry, przełożyć na żaroodporny półmisek, trzymać w cieple. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem, wymieszać z sosem spod pieczeni, przetrzeć przez sito. Dodać konfiturę z róży, kieliszek wina, wymieszać, zalać pieczeń, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|