| Potrawa: Pieczeń z dzika z migdałami |  |
| Składniki: 2 kg mięsa bez kości (udziec łopatka) sól pieprz 150 g słoniny 1~ g masła pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany kromka suchego razowego chleba pół szklanki czerwonego wina 50 g migdałów 2 utłuczone goździki; 2 szklanki mleka.
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Po wyjęciu osuszyć, zbić tłuczkiem, mocno wygnieść ręką, gęsto na szpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem. Następnie ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny, często polewając masłem i skrapiając wodą.
W rondelku stopić łyżkę masła, dodać starty chleb, wymieszać, rozprowadzić łyżką wody, dodać tłuczone goździki i śmietanę. Tak przygotowaną masą natrzeć wyjęte na chwilę mięso i wstawić je do piekarnika. Zapiekać, aż się zrumieni. Wówczas posypać usiekanymi drobno (obranymi ze skórki) migdałami, zalać czerwonym winem i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|