| Potrawa: Faszerowana sarnia łopatka |  |
| Składniki: farsz dziczyzny - przyrządzony ze 100 g mięsa sarny.
1 sarna łopatka ok. 1 I surowej zalewy z czerwonego wina –
100 g peklowanego ozora bez skórki pokrojonego w cienkie paski 1/2 strąka zielonej papryki
oczyszczonego z pestek
i ścianek wewnętrznych grubo posiekanego
8cienkich plastrów świeżej słoniny 10 x 20 cm
50 g masła 1 posiekana cebula
Do sosu:
200 ml zalewy 1/2łyżecżkmelonego pieprzu
2 łyżki pasty pomidorowej 4 łyżki esencji z dziczyzny
| Sposób przygotowania: Przyrządzić farsz i trzymać go w chłodnym miejscu. Odrąbać dolną kość łopatki. Mięso włożyć na 24 godziny do marynaty, po czym wyjąć i osuszyć, zdjąć żylastą skórkę zewnętrzną. Ostrym, spiczastym nożem od-ciąć mięso od kości i rozkroić jeszcze trochę (nie przecinając na wylot), aby kawałek zrobił się jak najszerszy. Gdyby jednak powstała w mięsie dziura, należy podłożyć od wewnątrz cienki płat mięsa odkrojony z innego miejsca, jako „łatę". Do farszu domieszać ozorek i paprykę. Rozłożyć farsz wzdłuż formowanej piecze-ni. Łopatkę zrolować, owinąć słoniną i związać nicią. Piekarnik rozgrzać do 180° C. W brytfannie rozpuścić masło, aż się zapieni, i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Rozłożyć obok mięsa siekaną cebulę. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut. Gotową łopatkę wyjąć i trzymać w cieple. Przecedzoną zalewę wlać do sosu, dodać pieprz, pastę pomidorową i esencję z dziczyzny, wygotować do połowy objętości. Sos podać oddziel-nie. Z łopatki przed podaniem zdjąć nitki.
Dodatki: puree z kasztanów jadalnych i nadziewane gruszki . | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|