| Potrawa: Dzik w sosie wiśniowym |  |
| Składniki: 2 kg szynki 500 g wiśni 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 50g migdałów 3 łyżki cukru skórka z cytryny sól 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki.
Pół szklanki białego wina pół szklanki octu winnego pół szklanki wody 1 listek laurowy po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 1 goździk maleńki kawałek cynamonu sól.
| Sposób przygotowania: W białym winie z octem zagotować mięso. Gdy miękkie, wyjąć. Wiśnie wydrylować, zalać szklanką czerwonego wina i szklanką wywaru z dziczyzny. Gotować pół godziny, następnie przetrzeć przez sito, lekko odparować.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać drobniutko posiekane, obrane ze skórki migdały, drobno pokrojoną skórkę z cytryny, utłuczony goździk i cukier, wlać przetarte wiśnie i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Pokrojone w plastry mięso ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać sosem i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|