| Potrawa: Udziec jeleni pikantny |  |
| Składniki: Do marynaty:
112 łyżeczki soli ziołowej
4 rozgniecione jagody jałowca
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka pasty sardelowej
1 kg udźca z jelenia bez kości i błon
2 łyżki masła
100 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę wielkości l/2 cm
2 duże cebule obrane i drobno posiekane
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml bulionu mięsnego
Do sosu:
50 ml czerwonego wicia
2 łyżki galaretki porzeczkowej
3 łyżki ekstraktu z dziczyzny
118 I madery sól i pieprz
| Sposób przygotowania: Wymieszać wszystkie składniki marynaty, natrzeć nimi mięso i odstawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 175°C. W brytfannie rozgrzać masło i stopić boczek, aby był szklisty. Udziec obsmażyć ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać cebulę, ze-szklić ją pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywę i mieszając zrumienić. Wlać wino i bulion. Zagotować, znowu przykryć i dusić 80 minut, często polewając sosem. Gotową pieczeń wyjąć i 15-20 minut trzymać w wy-łączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Równocześnie odtłuścić sos, dodać do niego wino, galaretkę porzeczkową i ekstrakt. Wygotować do połowy. Wlać maderę, przyprawić solą i pieprzem.
Dodatki: kluski lub knedle, brukselka lub czerwona kapusta, mus jabłkowy. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|