| Potrawa: Polędwica jelenia w cieście |  |
| Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju
1 kg polędwicy z jelenia obranej z błon
10 rozgniecionych jagód jałowca 40 g chudego wędzonego boczku drobno posiekanego
1/2 cebuli obranej i bardzo drobno posiekanej
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki drobno posiekanej szałwii 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 500 g kruchego ciasta lub ciasta francuskiego (str. 31) ewentualnie mrożonego ciasta francuskiego
1 żółtko roztrzepane z 1/2 łyżeczką wody
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 175° C. Masło i olej rozgrzać w brytfannie i szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron, po czym wsunąć do piecyka na 15 mi-nut. Wyjąć i ostudzić. Podwyższyć temperaturę do 220° C. Zmieszać ja-łowiec, boczek, cebulę, pietruszkę, szałwię, sól i pieprz. Obsypać mieszanką polędwicę. Połowę ciasta rozwałkować na czworobok, polędwicę położyć na środku, a brzegi szerokości 3 cm posmarować żółtkami. Resztę ciasta rozwałkować tak samo, przy-kryć mięso, skleić brzegi, zawijając je nieco do góry, i mocno zacisnąć. Na powierzchni naciąć wzorek i posmarować resztą żółtka. Na środku zrobić przecięcie długości 2 cm, aby mogła uchodzić para. Jeśli używamy kruchego ciasta, blaszkę należy na-tłuścić, jeśli ciasta francuskiego -opłukać ją zimną wodą. Polędwicę położyć na blasze i piec w piekarniku 35 minut. Przed pokrojeniem zostawić
mięso w spokoju przez 10 minut. Sos: Cumberland | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|