| Potrawa: Rolada z jelenia z farszem z dziczyzny |  |
| Składniki: 6 cienkich plastrów z górnej części udźca
400 ml surowej zalewy z czerwonego wina
300 g farszu z dziczyzny
pieprz -
2 łyżki posiekanego estragonu
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka posiekanej trybuli
2 łyżki oleju 3 łyżki masła 2 cebule obrane i drobno posiekane
600 ml bulionu mięsnego
Do sosu:
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej z małą ilością zimnej wody
6 łyżek posiekanych zielonych oliwek
80 ml madery sól i pieprz
| Sposób przygotowania: Plastry mięsa włożyć na kilka godzin do marynaty. W tym czasie przygotować farsz. Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, rozłożyć na desce i lekko rozbić. Posypać pieprzem, estragonem, pietruszką i trybulką. Rozsmarować na wierzchu farsz, zwinąć razem i zapiąć wykałaczkami. Rozgrzać w brytfannie olej z masłem, obrumienić rolady ze wszystkich stron, dodać cebulę i podsmażyć na jasno. Wlać bulion i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryłem przez 35 minut. Rolady wyjąć i trzy-mać w cieple. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać oliwki i maderę, przyprawić solą i pieprzem, krótko zagotować. Rolady włożyć do sosu i zostawić na 5 minut.
> Aby przyrządzić dużą roladę, trzeba użyć dużego kawałka łaty. Czas smażenia i duszenia wynosi wówczas łącznie 70-90 minut.
> Sos: wlać połowę bulionu i tę samą ilość przecedzonej marynaty (300 ml) i dusić. Zamiast posiekanych oliwek można wziąć posiekane kapary lub korniszony. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|