| Potrawa: Gulasz z jelenia z ziołami |  |
| Składniki: 500 g mięsa jeleniego
z karku lub łaty bez kości błon i żył pokrojonego
w drobną kostkę
200 ml gotowanej marynaty z czerwonego wina
30 g smalcu
150 g chudego wędzonego boczku pokrojonego
w kostkę wielkości 1/2 cm 2 obrane i posiekane cebule 250 g wieprzowiny pokrojonej
w małą kostkę 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
450 ml bulionu mięsnego
2 marchewki oskrobane
i pokrojone na małe kawałki 1/2 łyżeczki kminku
5 obranych drobno posiekanych ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu
500 g kiszonej kapusty opłukanej w zimnej wodzie
i odciśniętej 10 pomidorów sparzonych obranych i grubo posiekanych
5 łyżek drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól i pieprz
pieprz cayenne cukier 150 g 30% kwaskowatej śmietanki
| Sposób przygotowania: Mięso włożyć na 12 godzin do marynaty, po czym wyjąć i osuszyć. Marynatę przecedzić. Rozgrzać w brytfannie smalec, krótko poddusić boczek i cebulę, dodać mięso jelenia i wieprzowinę. Obsmażyć ze wszystkich stron. Posypać papryką, zamieszać, wlać zalewę i 1/4 1 bulionu. Dodać marchew, kminek, czosnek i pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i pod przykryciem dusić 30 minut. Następnie dodać kiszoną kapustę, pomidory i - jeśli trzeba - resztę bulionu.
Dusić przez następne 20 minut po czym posypać pietruszką, przyprawić na ostro solą, pieprzem, pieprzem cayenne i cukrem, domieszać śmie-tankę.
Dodatek: ziemniaki, makaron. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|