| Potrawa: Wątróbka jelenia po austriacku |  |
| Składniki: Wątróbka jelenia po austriacku
3 łyżki masła
2 łyżki oleju 500 g wątróbki jeleniej
obranej z błon i pokrojonej na plasterki grubości około 7 mm
1 drobno posiekany ząbek czosnku 2lście laurowe - .
10-12 drobno posiekanych listków szałwii'.
- -6 łyżek zielonej pietruszki drobno posiekanej i
1/3 łyżeczki pieprzu 8 łyżek koniaku
Do sosu:
200 ml czerwonego
wytrawnego wina
2-3 łyżeczki pasty sardelowej 2 łyżki soku cytrynowego pieprz sól
| Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzać masło i olej. Wątróbkę i czosnek szybko obsmażyć ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać liście laurowe, szałwię i pietruszkę, posypać pieprzem i smażyć na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Wlać koniak i odparować. Wątróbkę wyjąć na ogrzany talerz i trzymać w cieple.
Na patelnię wlać wino, odskrobać resztki z dna, domieszać pastę sardelową i wygotować mniej więcej do połowy. Przyprawić sokiem cytrynowym i pieprzem, włożyć z powrotem wątróbkę i, już nie gotując, trzymać na patelni przez 2-3 minuty. Osolić i zaraz podawać. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|