| Potrawa: Schab z dzika II |  |
| Składniki: 2 kg schabu z dzika obranego z błoń umytego i osuszonego
1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka sproszkowanej
słodkiej papryki
4 łyżek masła 2 cebule obrane i posiekane
2 pęczki włoszczyzny oczyszczonej i posiekanej
6 rozgniecionych jagód jałowa 3 łyżki pokruszonego
razowego chleba 200 a 30% śmietanki
200 ml bulionu podstawowego
z dziczyzny lub sinego bulionu mięsnego
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 190° C. Schab dobrze natrzeć przyprawami. Masło stopić w brytfannie, szybko obrumienić w nim mięso i ułożyć żeberkami do dołu. Obok schabu rozłożyć cebulę i włoszczyznę, podsmażyć mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodać jałowiec, razowy chleb, śmietankę i bulion, zagotować, przykryć brytfannę, wsunąć ją do piecyka i dusić 60 minut. W tym czasie często polewać mięso sosem. Upieczony schab wyjąć i trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sos przetrzeć przez gęste sito, z powrotem wlać do brytfanny i przyprawić do smaku. Dodatki: knedle z czerstwej bułki, czerwona kapusta , połówki jabłek lub gruszek napełnione galaretką porzeczkową lub borówkami | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|