| Potrawa: Duszona szynka z dzika |  |
| Składniki: 1 kg szynki z młodego dzika (bez kości) zesznurowanej 1/2 I surowej marynaty z białego wina
1/4łyżeczki soli ziołowej 60 g stopionego masła
4 łyżki pokruszonego razowego chleba
3-4 cienkie plasterki świeżej słoniny 10 x 20 cm
Do sosu:
1 łyżka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka ostrej musztardy
sok z 1 pomarańczy pieprz i sól
2 pomarańcze podzielone na cząstki i zagrzane w 50 ml Grand Marnier
| Sposób przygotowania: Szynkę włożyć na 24 godziny do marynaty i kilkakrotnie ją w tym czasie odwracać. Potem wyjąć, osuszyć i natrzeć solą ziołową. Marynatę przecedzić i jarzyny dobrze od-sączyć. Piekarnik nagrzać do 200°C. W brytfannie rozgrzać stopione masło i obsmażyć szynkę ze wszystkich stron. Wrzucić jarzyny z marynaty, także podsmażyć, dodać 1/4 1 marynaty, wsypać pokruszony razowy chleb i zagotować. Mięso pokryć plasterkami słoniny, przykryć brytfannę i (w zależności od wieku zwierzęcia) dusić do miękkości 2-21 /2 godziny. W tym czasie mięso odwracać i z powrotem przykrywać słoniną, dolewać też po trochu resztę marynaty. Gotową pieczeń wyjąć i trzymać w wyłączonym otwartym piecyku.
Do sosu dodać skórkę pomarańczową i musztardę, przegotować, przetrzeć przez sito i znów wlać do brytfanny. Domieszać sok pomarańczowy, przyprawić solą i pieprzem. Odrzucić słoninę, szynkę pokroić, polać sosem i obłożyć cząstkami pomarańczy.
Dodatki: czerwona kapusta i sałatka z cykorii.
Zamiast podanych składników do-dać do sosu 100 g suszonych śliwek, ugotowanych na miękko w 1/8 1 portwajnu, 2 łyżkach soku pomarańczowego i 1 łyżce soku cytrynowego i przetartych przez sito. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|