| Potrawa: Szynka z dzika |  |
| Składniki: 4 kg szynki z dzika bez skóry i kości podzielonej na 1-kilogramowe kawałki
roznieconych jagód jałowca
1 liść laurowy
2 gałązki tymianku kilka ziaren pieprzu
| Sposób przygotowania: Podane składniki zagotować razem i wystudzić. Kawałki szynki włożyć do odpowiedniego naczynia i zalać zimną zalewą. Mięso powinno być dobrze przykryte. Na wierzch narzucić czystą ściereczkę i w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu peklować 10-14 dni. Kawałki mięsa trzeba odwracać co dwa dni. Następnie wyjąć mięso i osuszyć. Powiesić w przewiewnym, suchym miejscu na 2 dni, aby całkowicie wyschło. Po 8-10 dniach wędzić na zimo (najlepiej zlecić wędzenie rzeźnikowi). Uwędzoną szynkę włożyć na 12 godzin do zimnej wody, wyjąć i wytrzeć. Pojedyncze kawałki związać razem, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, tak aby pokryła mięso, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować około 11 /2 godziny. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|