| Potrawa: Pieczeń z kulki dzika |  |
| Składniki: 1 kg kulki młodego dzika umytej osuszonej i związanej 1/3łyżeczki soli ziołowej
3 łyżki mąki
. 50 g chudego wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
2 łyżki stopionego masła 1/4I bulionu mięsnego 3-4 cienkie plasterki świeżej słoniny 10 x 20 cm .
1/4 I białego wytrawnego wina 3-4 łyżki 30% kwaskowatej śmietanki
pieprz i sól-
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 200° C. Mięso natrzeć solą ziołową i obtoczyć w mące. W brytfannie stopić bo-czek, dodać stopione masło i dobrze obsmażyć pieczeń ze wszystkich stron. Dolać bulion. Na mięsie ułożyć plasterki słoniny. Brytfannę przykryć pokrywą i (zależnie od wieku zwierzęcia) dusić do miękkości 2-21/2 godziny. W tym czasie kilkakrotnie mięso obracać, za każdym razem przykrywając je słoniną i po upływie 1 godziny dolewać po trochu białe wino. Gotową pieczeń zdjąć z brytfanny i trzymać w wyłączonym piecyku przy otwartych drzwiczkach.
Sos wygotować, aż będzie zawiesisty, domieszać śmietankę i przyprawić do smaku. Zdjąć plastry słoniny i wiążące nitki, pokroić.
Dodatki: puree z kasztanów jadalnych wymieszana z masłem brukselka lub czerwona kapusta. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|