| Potrawa: Gulasz z dzika z pieprzem |  |
| Składniki: 500 g mięsa z łopatki lub mostku dzika obranej z błon i pokrojonego w kostkę wielkości 2 cm
2 cebule obrane i drobno posiekane
3 łyżki mąki
2 łyżki octu 300 ml czerwonego wytrawnego ó wina 300 ml bulionu mięsnego
kawałek skórki cytrynowej 8 zmiażdżonych jagód jałowca
1 łyżeczka drobno posiekanych listków trybuli
1/2 łyżeczki soli ziołowej
20 suszonych śliwek --
| Sposób przygotowania: Mięso włożyć do miski, posypać pieprzem, solą i tymiankiem, polać olejem i winem. Marynować 3 godz., co jakiś czas obracając. Na rozgrzanym w brytfannie maśle usmażyć na chrupiąc boczek, wyjąć skraweczki i odstawić na bok. W tym tłuszczu poddusić cebulę. Oprószyć ją mąką, wymieszać, podsmażyć na złoty kolor. Włożyć mięso i, mieszając krótko, podsmażyć. Dodać ocet, wino, bulion, skórkę cytrynową, jałowiec, trybulkę, sól ziołową i zagotować razem. Ogień zmniejszyć, przykryć brytfannę i bardzo powoli gotować 40 minut. Wyjąć kawałki mięsa, sos przetrzeć przez gęste sito (łącznie z cebulą). Z powrotem wlać do brytfanny, włożyć mięso, skraweczki i suszone śliwki. Gotować pod przykry-ciem jeszcze 40 minut.
Dodatek: knedle z czerstwej bułki.
INNE WARIANTY
> Dodać 1 jabłko, obrane, bez gniazda nasiennego, i pokrojone w kosteczkę.
> Zamiast śliwek dodać 3-4 sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
Przyprawić 1 łyżeczką sproszkowanej słodkiej papryki. > Zamiast śliwek dodać na koniec
1-2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki,150 g ugotowanej kiszonej kapusty i 1 filiżankę gotowanego ryżu. Domieszać jeszcze 125 g 30% śmietanki
i przyprawić do smaku. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|