| Potrawa: Filety z dzika w sosie z madery i oliwek |  |
| Składniki: 2 plastry z polędwicy dzika grubości 3 cm
sól pieprz
2 rozgniecione jagody jałowca
2 łyżki masła
Na sos:
1łyżka ekstraktu z dziczyzny -
60 ml madery odrobina pasty sardelowej
8-10 zielonych oliwek nadziewanych papryką grubo posiekanych
3 łyżki 30% śmietanki
sól i pieprz .
| Sposób przygotowania: Filety lekko wyklepać dłonią i natrzeć po obu stronach solą, pieprzem i jałowcem. Na patelni roztopić masło, szybko obsmażyć mięso z obu stron, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć i trzymać w cieple. Odlać połowę tłuszczu z patelni, dodać ekstrakt, połowę madery, pastę sardelową i oliwki, zagotować razem. Domieszać śmietankę, a gdy sos będzie już gęsty, wlać resztę ma-dery i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Filety włożyć do sosu i odstawić na chwilę. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|