| Potrawa: Terrina z dzika |  |
| Składniki: Do marynowania:
200 g mięsa ź kulki dzika pokrojonego w kostkę wielkości 2 cm
80 g peklowanego ozora wołowego obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę wielkości 1 cm 20 ml ginu
6 rozgniecionych jagód jałowca 1/2 łyżeczki mieszanki korzenno-ziołowej
Na farsz:
200 g mięsa z dzika przemielonego 2 razy w maszynce razem z obranym 1 ząbkiem czosnku 1%2 cebuli obranej
i pokrojonej na kawałki
8 jagodami jałowa ..
i 2 kromkami białego pieczywa bez skórki namoczonego w 30 ml bulionu
300 g wieprzowiny 2 razy przemielonej
125 g świeżej słoniny 2 razy przemielonej
3 trufle z puszki pokrojone w drobną kostkę
sok od trufli
1 jajko
30 ml ginu- 40ml koniaku 2 1/2 łyżeczki soli ziołowej
50 ml czerwonego wytrawnego wina 30 pistacji nie solonych
250 g świeżej słoniny pokrojonej na cieniutkie plasterki
1 liść laurowy . 1 łyżka mąki
| Sposób przygotowania: Mięso z dzika, ozór, gin i przyprawy zmieszać razem w misce. Marynować pod przykryciem 12-24 godzin. Składniki farszu, z wyjątkiem pistacji, również dobrze wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Marynować tak długo jak mięso. Następnie farsz jeszcze raz dobrze wyrobić, domieszać pistacje i mięso. Dalej postępować jak w przepisie na terrinę z sarny | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|