| Potrawa: Sałatka z dzikiego królika |  |
| Składniki: 300 g ugotowanych resztek z królika pokrojonych na równe paseczki
3 marchewki oskrobane ugotowane i pokrojone w cienkie plasterki
2 jabłka obrane bez pestek pokrojone w paski
-1/4 selera obranego grubo utartego 2 łyżki posiekanego estragonu
2/3 filiżanki grubo posiekanych orzechów laskowych
1 filiżanka pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na cienkie plasterki 1/2 korniszona pokrojonego w drobną kostkę .
-2 jajka na twardo grubo posiekane twarda środkowa część główki sałaty pokrojona w cienkie paseczki
Do sosu:
1 1/2 łyżeczki ostrej m 3łyżki octu 3łyżki soku cytrynowe 1/2 łyżeczki soli
pieprz 6łyżek oleju
| Sposób przygotowania: Mięso, marchew, jabłka, seler, estragon, orzechy, pieczarki, korniszon, jajka i sałatę włożyć do salaterki.
Musztardę, ocet, sok cytrynowy, sól i pieprz tak długo ubijać małą trze-paczką, aż sól całkowicie się rozpuści. Dodać olej, sałatkę polać sosem, wymieszać, doprawić. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|