| Potrawa: Bażant nadziewany kasztanami | |
| Składniki: 1 młody sprawiony bażant pieprz
Na farsz: 2 łyżki masła
1 średnia cebula
obrana i drobno posiekana 40 g pieczarek oczyszczonych i drobno posiekanych
1 kromka białego pieczywa beż skórki namoczonego w 3 łyżkach śmietany
1 1/2łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
8 kasztanów jadalnych obranych ugotowanych (lub z konserwy)
drobno posiekanych szczypta pieprzu 1/4łyżećzki sól
1 wątróbka z bażanta drobno posiekana .
3 cienkie plasterki świeżej słoniny 10x20cm
3 łyżki masła 5łyżek koniaku
2 łyżki ekstraktu z dziczyzny
| Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 225°C. Bażanta natrzeć pieprzem w środku i po wierzchu.
Masło rozgrzać w rondelku, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i dusić razem minutę. Zdjąć z ognia i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu. Napełnić bażanta farszem i zapiąć wykałaczkami. W poprzek piersi położyć plastry słoniny, przykryć nimi też skrzydła i nogi. Mocno obwiązać. W brytfannie rozgrzać masło, bażanta położyć na grzbiecie i piec w piekarni-ku przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C, piec dalsze 30 minut, często polewając tłuszczem. Zdjąć słoninę i nitki, dokończyć pieczenia przez 20 minut. W tym czasie często polewać. Słoninę pokroić na kawałki i trzymać w cieple. Bażanta położyć na ogrzanym półmisku i trzy-mać w wyłączonym piecyku z uchylonymi drzwiczkami. Sos odtłuścić, wlać koniak, wygotować do połowy i zmieszać z ekstraktem.
Dodatek: zielona sałata lub sałatka z rzeżuchy. | Źródło: Erna Horn "Potrawy z dziczyzny" |
|